+31 (0)30 63 513 45


Heeft u trek gekregen na het bewonderen van al dat lekkers op onze site?

Kom dan gauw naar onze banketbakkerij - winkel op het oude dorp van Houten. GRATIS PARKEREN.

(Of kunt u niet wachten en zullen wij deze lekkernijen bezorgen? Vul dan gauw uw winkelwagentje en bestel!)

 

Voeg ons emailadres: info@marcooste.nl toe aan uw adresboek zodat onze bevestigingen niet in uw spambox verdwijnen!

 

De Passage 2    3991 DZ HOUTEN ( oude dorp )   0031(0)30 6351345

 

INFO@MARCOOSTE.NL

 WWW.MARCOOSTE.NL

WWW.KOFFIEBROODJE.NL

 

Klik  hier voor de routekaart naar onze patisserie, chocolaterie, glacerie. Tot gauw.

 

 

Een mooi verhaal...

 

Hoe Utrechts is het Utrechtsche koffiebroodje?

 

Het Utrechtse koffiebroodje, een heerlijk gevlochten korstdeeg produkt gevuld met banketbakkersroom, krentjes en rozijnen. Gedecoreerd met ingekookte abrikozenmoes en daaroverheen poedersuiker.....mmmmmmmmmmmmm...

 

Dave Osté sr. verkocht er in Utrecht al meer dan een miljoen exemplaren...Vandaar dat ze het predikaat Utrechts toch wel verdienden?

...

 

Dave Osté sr. werkte bij bakkerij Markussen in De Bilt alwaar hij in aanraking kwam met het produkt koffiebroodje. Zoals hierboven beschreven een heerlijk broodje. Dave zou in eerste instantie de bakkerij in De Bilt mogen kopen maar werd vlak voor zijn neus aan een andere bakker gegund. Dave wijzigde zijn plannen en startte een banketbakkerij in Utrecht aan de Adriaan van Ostadelaan.

 

Natuurlijk introduceerde hij daar het koffiebroodje welke gretig werd afgenomen door de verpleegkundigen en artsen van het vlakbij gelegen Diakonessen ziekenhuis. Een hele leuke en lekkere snack om te trakteren.

 

In die 22 jaar dat de bakker daar gevestigd was werden er meer dan een miljoen van verkocht dus dan mag het wel een echt Utrechts broodje genoemd worden.

 

Enkele verpleegkundigen en arsten hadden een eigen naam verzonnen voor het broodje. "konijne stangen" Dit tot de ergenis van Dave sr. maar wat deed je daar aan? Dave had een hele goede oplossing ...een koffiebroodje kostte in die tijd één gulden en tien cent maar bestelde je het ( zelfde ) broodje onder de naam "konijne stang" rekende Dave zonder blikken of blozen tien cent per broodje extra.

 

Het koffiebroodje wordt inmiddels al weer bijna 30 jaar gemaakt en verkocht in Houten. Is het nu een Houtens broodje? Nee nog lang niet maar we hebben inmiddels wel het Houtense bonkie met Houtense appeltjes...

 

En de koffeibroodjes gaan nog met grote regelmaat naar het Diakonessen ziekenhuis in Utrecht!

                

 

 

Een mooi verhaal...


De Bossche bol uit Brabant via Utrecht naar Houten...


U kent ze vast wel die heerlijke, grote soezen gevuld met veel slagroom en daaromheen een heelijke laag zoete, donkere chocolademassa....


Maar hoe komt deze soes nu in Houten bij Banketbakkerij Marco Osté ?


Daarvoor moeten we een hele tijd terug.


In de jaren 70 werkte Dave Osté senior bij Banketbakkerij Veldhuizen op de Steenweg in Utrecht. Midden in de stad. De eigenaar van deze zaak kwam uit brabant en had  in zijn assortiment natuurlijk de Bossche bol!


In die tijd woonde de familie Veldhuizen boven de zaak en de banketbakkers werden dagelijks getrakteerd op een heerlijke lunch van mevrouw Veldhuizen. Die werd boven geserveerd dus moest je wel je schoenen uit voor je de trap opliep.


De Bossche bol was op zich niet zo heel bijzonder; een soes gevuld met slagroom...maar de chocolademassa eromheen die was zo bijzonder. Het recept hiervan werd angstvallig geheim gehouden en de heer Veldhuizen kookte deze massa dan altijd in de pauze van de banketbakkers.


Op een zekere dag ging Dave als eerste na de lunch weer naar beneden en daar hij op zijn sokken liep hoorde de heer Veldhuizen hem niet aankomen. Even om het hoekje kijken dacht Dave en zo ontdekte hij wat de ingrediënten van de Bossche bollenpap waren. Suiker met wat water werd gekookt tot een bepaalde graad en vervolgend werd deze massa geënt met een beetje fondant om het geheel vervolgens op smaak te maken met pure chocoladecouverture. Eigenlijk een borstplaat recept.


Dave heeft gauw zijn schoenen aangetrokken en wist nu het recept, hij wist nog niet de exacte temperatuur maar dat was een kwestie van uitproberen...


Toen Dave Osté zijn eigen banketbakkerij met winkel in Utrecht opende in 1974 was één van de best verkopende produkten de bossche bol! In 1995 verhuisde het bedrijf naar Houten en ook daar is de bossche bol nog steeds een onderdeel van het assortiment!

 


Bossche bol

 

 

Een mooi verhaal...

 

Het "beruchte"kaastabletje...


Gezellig op een verjaardag of feestje...daar hoort een zoutje bij...zo'n heerlijk knapperig zoutje bij een glaasje wijn of borrel.


Een nog lekkerde zoutje is zo'n kaasvlinder; u kent ze wel die breken en kruimelen zo gauw en daarom ontwikkelde Dave Osté al in de 70er jaren een heerlijk krokant kaaskoekje welke hij KAASTABLETJE noemde.


Berucht waren ze al gauw. Berucht ja want als je er eenmaal aan begint eet je het hele zakje leeg!

Het kaastabletje is nog steeds "breekbaar" maar niet zo kruimelig als zijn voorganger de vlinder. Daarom is het kaastabletje zo populair op feestjes en partijen. Ook leuk om kado te doen!


 

Een mooi verhaal...

 

Wie had dat ooit gedacht...


Ha ha...tja wie had dat ooit gedacht...dat ik nog eens uitgenodigd zou worden op mijn "oude"vakschool.


In 1991 behaalde ik mijn diploma aan de Vakschool Wageningen. Toen nog de enige MBO 4 opleiding voor het bakkersvak van Nederland.


Afgelopen december 2019 ontmoette ik bij toeval de huidige directeur van de Vakschool Wageningen, inmiddels MBO RijnIJssel genaamd.


Wij, mijn vrouw en ik, werden na een korte kennismaking uitgenodigd om eens op de vernieuwde vakschool te komen kijken...

en zo geschiedde, afgelopen januari 2020 zijn wij uitgenodigd en hebben wij een prachtige rondleiding van de directeur gehad.


Aan de overkant van de Marijkeweg in Wageningen is een compleet nieuwe school gebouwd met daarin o.a. een horeca opleiding, een bakkersopleiding en zelfs een opleiding tot steward(es).


Wij werden hartelijk ontvangen in het lunch gedeelte, gerunt door leerlingen. Hier wordt o.a. koffie, gebak en broodjes geserveerd. Prachtig...wij voelden ons echt welkom.


Daarna volgde een rondleiding door de school...de moderne keukens, het hotel, het restaurant en ja gelukkig...daar zijn de nieuwe bakkerijen...daar ging mijn interesse natuurlijk het meest naartoe. Prachtige ingerichte broodbakkerijen, banketbakkerijen en een schitterende chocolaterie.  Natuurlijk weer met nieuwe apparatuur maar als opzet gelijk aan zo'n 30 jaar geleden....net of ik weer zelf als leerling in het lokaal stond.

 

vakschool wageningen

Natuurlijk kon ik het niet laten om één van de leerlingen , die met haar examen bezig was, een handje te helpen...

 

Na een zeer gezellige rondleiding nog even om de "oude"vakschool Wageningen gereden...deze is inmiddels leeg en wordt gesloopt...het einde van een mooi tijdperk maar aan de overkant is zeker een nieuw tijdperk gestart!.



Een mooi verhaal

Felix bramen ijs.

 

Elke zomer draaien we wel een keer bramenijs van biologisch geteelde bramen. Maar hoe komen wij nu aan de namen Felix bramen ijs?

Wijlen Felix was een graag geziene klant in onze winkel. Bijna elke dag kwam hij een bakkie koffie drinken en genoot dan van een notenschuitje. Felix kwam dan van zijn moestuintje vandaan die hij elke ochtend verzorgde met watergeven en in de middag de rest van de werkzaamheden verrichtte.

 

Natuurlijk ben ik ook wel eens bij zijn tuin wezen kijken; prachtig wat hij daar verbouwde. Zelfs asperges werden geteeld! Vaak kregen wij ook wat lekkers uit de tuin. Maar we kregen op een gegeven moment zoveel bramen dat we het niet voor konden eten dus hebben we er maar ijs van gedraaid zodat ook onze klanten van dit heerlijke fruit konden genieten.

 

Van Felix kreeg ik twee stekjes van deze struiken welke ik in mijn eigen tuin plante en vandaar dat we nog elk jaar bramen ijs kunnen maken; Felix bramenijs.

 

Een mooi verhaal

Tante Alies pruimenijs.

 

Ja , een zelfde soort verhaal als hierboven. Onze tante Alie uit Leersum heeft een hele grote pruimenboom waar kisten pruimen vanaf vallen....en wij krijgen elk jaar wel een goed gevulde kist welke wij weer verwerken tot heerlijk pruimen ijs. Biologisch geteelde pruimen in Houten verwerkt tot het Tante Alies pruimen ijs!


Een mooi verhaal

Plat Utreg.

 

Hoe komen deze koeken aan de naam Plat Utreg?

Wij verkochten deze koeken ruim 40 jaar geleden al in Utrecht.

Een brosse koek met een vleugje kaneel. Toen nog onder de naam Jodenkoeken.

Echter die naam gebruiken we niet meer...

Maar hoe moeten we ze dan noemen? Onze gedachte ging direct uit naar een vaste klant uit Utrecht...

Deze man was ook een echte Utrechter met een echt Utrechts accent: plat. Hij had het ook altijd over de lekker "platte koeke"

Voor ons was het dus uiteindelijk niet moeilijk om deze koeken een nieuwe naam te geven.